Fredag
26 Feb 1 match
Lördag
27 Feb 1 match
Onsdag
03 Mar 1 match
Fredag
05 Mar 1 match
Lördag
06 Mar 1 match
Söndag
07 Mar 2 matcher
Lördag
13 Mar 1 match
Söndag
14 Mar 1 match
Lördag
20 Mar 1 match
Fredag
26 Mar 1 match
Söndag
28 Mar 1 match
Tisdag
30 Mar 1 match
Fredag
02 Apr 1 match

”Vi bedriver inte vår verksamhet för att vinna nästa match – vi bedriver verksamheten för att utbilda spelare”

15 september 2020 11:17
FÖRENING

”Att vara i Sirius ska vara en garant för att man får en gedigen utbildning. Det är ju inte alla som hamnar i vårt SSL lag men ambitionen är att det ska krylla av duktiga spelare i distriktet och runt om i Sverige som är utbildade av oss.” Det säger Emil Hansson, ansvarig tränare för Sirius Herrjunior.


Vi träffar Emil Hansson för en lunch på restaurang Stationen i centrala Uppsala och innan maten kommit in beskriver han strukturen för herrjunior i Sirius, som är uppdelad i HJA och HJB där HJA är gruppen som ligger direkt under föreningens representationslag och är den delen av verksamheten som är elitinriktad. HJB, som leds av Stefan Eriksson, är en breddverksamhet i juniorverksamheten.

”Jag skulle uppskatta att 95 procent av alla spelare i HJA kommer via HJB och vi vill att det ska gå den vägen. Vi har strukturerat verksamheten så att vi vill att de lär sig vissa saker i HJB som gör att de är redo för HJA där de sedan ska lära sig saker för att vara redo för SSL. Det är ovanligt att vi tar in spelare direkt till HJA,” säger Emil Hansson och tillägger att om man ska ta emot spelare utifrån ska de samtidigt slå ut någon av de egna spelarna från HJB. ”Vi ska inte ta in spelare utifrån som vi har i huset,” säger Emil Hansson och förklarar att det ska premieras att man går hela vägen. ”Det är en garant för oss att vi har kontroll och vet vad spelaren har lärt sig på vägen. Just kontroll av spelarens utveckling är anledningen till att vi inte gillar dubbellicenser. Vi vill inte låna ut våra juniorspelare till andra klubbar för att spela seniorinnebandy för det innebär samtidigt att vi ger upp utbildningsrätten av spelaren,” säger han.

Att det finns en koppling mellan herrjunior och SSL herr är självklart, men frågan är hur kopplingen ser ut nedåt.

”Sirius är ju uppdelat i en ungdomssektion, en juniorsektion och sedan har vi vårt representationslag som idag spelar i SSL. Steget från ungdom till junior kan vara stort och först och främst är det viktigt att påpeka att alla spelare från Sirius ungdomsverksamhet garanteras en plats i vår juniorverksamhet. Man garanteras aldrig en plats i HJA – det är en uttagning – men man är garanterad plats i HJB,” säger Emil Hansson och berättar vidare att man nu har nått en tydlighet och en struktur där den övergången funkar bra och där Stefan Eriksson har löpande kontakt med ledare och lagen som är på väg att komma upp till juniorverksamheten.

”På samma sätt som vi har ett flöde av spelare i den dagliga verksamheten där spelare från HJA tränar med SSL och spelare från HJB som tränar med oss så har vi även spelare från ungdomslagen som kommer upp och tränar med HJB. Då blir steget från ungdom till junior inte lika stort,” säger Emil Hansson.

Han säger vidare att man som tränare på ungdomssidan ska vara medveten om att man inte bara är tränare för Pojkar 08 eller Flickor 06 utan att man är tränare för Pojkar 08 och Flickor 06 i Sirius och att det är en skillnad. ”Man är med på en gemensam resa och en föreningsprocess där vi på juniorsidan är sista steget innan vissa av spelarna syns i SSL. På de sista fyra kullarna har vi släppt upp nio spelare till SSL och det är ju inte bara ett arbete som vi har gjort på juniorsidan utan grunden läggs ju av ungdomsledare innan spelarna kommer till oss,” säger Emil Hansson.

Han fortsätter och säger att det varit viktigt för ledarna för Sirius herrjuniorer att vara tydliga i vad de står för och hur de jobbar, vilket är en anledning till att man tagit fram en tydlig beskrivning av hur man bedriver verksamheten. ”Nu måste vi bli duktigare på att kommunicera det utåt,” säger Emil Hansson.

Processen började för cirka fem år sedan då man bestämde sig för att inte vara en resultatdriven verksamhet utan att fokus skulle ligga på utbildning. ”Det är så vi arbetar idag även om vi så klart korrigerar vissa saker för att vi lär oss och för att vi utvecklas även på ledarsidan,” säger Emil Hansson.

På frågan om det kan vara svårt att behålla utbildningstanken när det kommer press utifrån på resultat är svaret nej. Samtidigt ska inte resultat något som undviks. Snarare tvärt om.

”När vi pratar om utbildning så är det hur vi bedriver vår dagliga verksamhet. Hur vi bedriver våra träningar. Vi vill så klart samtidigt lära våra spelare att vinna och då kräver vi av dem att de är fokuserade på det. För mig är det inte någon motsättning. Uppdraget vi har är att utbilda spelare till vårt representationslag, som idag spelar i SSL. De spelare vi skickar upp ska veta att det är en stor skillnad på att vinna och förlora. De ska förstå vilken noggrannhet som krävs i varje enskild träning och varje enskild övning. På så sätt är resultat och att vinna otroligt viktigt. Men när vi planerar våra träningar och hur vi lägger upp en vanlig vecka handlar inte om att göra ett bra resultat på lördag. Vi bedriver inte vår verksamhet för att vinna nästa match – vi bedriver verksamheten för att utbilda spelare,” förklarar Emil Hansson.

Väl på match är dock målet att vinna. ”För oss är det också utbildning. Vi utbildar för verkligheten och våra spelare ska bli redo för SSL,” säger han och förtydligar att när man pratar om att utbildning går före resultat så pratar man om den dagliga verksamheten – träningarna.

”Här tycker jag att många föreningar på juniorsidan är för dåliga. Det är den dagliga verksamheten som det handlar om, men många tränare lägger mer fokus på att stå med en taktiktavla på lördag när det är match än på träningarna under veckan. Det måste vara tvärt om. Innebandyn som sport har en lång väg att gå. De goda dagliga vanorna föder det resultat man får på match,” säger han.

”Vi tycker att vi har en av Sveriges bästa juniorverksamheter, men vi har så klart massa saker som vi kan förbättra och det måste vi jobba med löpande,” säger Emil Hansson och fortsätter: ”Sirius har en fantastisk möjlighet att lyckas genom att fostra sina egna toppspelare och det gör vi genom att erbjuda en bra utbildning för våra spelare i ungdomslag och juniorlag. Att vi löpande skickar upp spelare till SSL visar att man får chansen i Sirius om man tar den och jobbar hårt.”