Lördag
06 Mar 1 match
Söndag
07 Mar 2 matcher
Lördag
13 Mar 1 match
Söndag
14 Mar 1 match
Lördag
20 Mar 1 match
Fredag
26 Mar 1 match
Söndag
28 Mar 1 match
Tisdag
30 Mar 1 match
Fredag
02 Apr 1 match
Tisdag
10 Aug 1 match
Onsdag
18 Aug 1 match
Fredag
17 Sep 1 match
Lördag
18 Sep 1 match
Lördag
25 Sep 1 match
Söndag
26 Sep 1 match
Torsdag
30 Sep 1 match
Lördag
02 Okt 1 match
Söndag
03 Okt 1 match
Lördag
09 Okt 1 match
Söndag
10 Okt 1 match
Söndag
24 Okt 2 matcher
Lördag
30 Okt 2 matcher
Söndag
07 Nov 2 matcher
Söndag
14 Nov 2 matcher

En kravställare som kan mer än att sätta straffar

17 juni 2021 08:30
SSL DAM

”Det var ju hur häftigt som helst att få sätta den där straffen när man var 20 år och VM debutant. Jag svävade på moln där ett tag, men jag tycker att jag blir för mycket förknippad med straffar. Jag tycker att jag är bättre på annat, men det är klart att det inte stör mig att folk kommer ihåg just den.” Det säger Amanda Delgado Johansson, som kommer att spela för Sirius Innebandy kommande säsong.


Efter nyheten att Amanda ”DJ” Delgado Johansson kommer tillbaka till Sirius Innebandy släpptes skrev UNT: ”Det finns många skickliga innebandyspelare men ingen som är skickligare än "DJ" och som är från Uppsala. Hon kommer att göra underverk på planen. Hon kommer att bidra med lika mycket vid sidan av. Tänk signalerna hennes beslut sänder ut. Hon hade aldrig kommit hem bara för att vara snäll. Hon kommer hem för att nå framgång även här…”.

Nu var inte våren 2021 första gången som Sirius Innebandys sportchef Sara Orebrand försökt att få Amanda att komma hem till Uppsala. Men det var först den här våren som det blev en diskussion på allvar – åtminstone om man ska tro på Amanda själv. ”Ska jag vara ärlig så har det visserligen skrivits om det tidigare men jag har trivts väldigt bra i Umeå så tidigare har det inte varit aktuellt,” säger hon.

En anledning till att Uppsala och Sirius blev ett riktigt intressant alternativ den här gången hänger bland annat ihop med det jobberbjudande hon fick tidigare i våras om en position som kommunikatör på Upplands Innebandyförbund. ”Jag har pluggat journalistik i tre år och har även tagit en magister i kommunikation så jobbet som kommunikatör på förbundet matchar ju min utbildning och det är fantastiskt att få kombinera det med mitt största intresse,” säger hon och lägger till att det faktum att Sirius presterat allt bättre gjorde att en flytt till Uppsala kändes intressant.

Amanda, som har en egen sida på Wikipedia, kom till Uppsala första gången när hon var sju år gammal och flyttade hit från Gran Canaria där hon föddes. På frågan vilken relation hon har till Gran Canaria idag säger Amanda att hon är på besök varje år. ”Min pappa bor kvar och jag har även kontakt med dem jag gick i skolan med. Man börjar skolan tidigare så jag hann två år i skolan där,” säger hon.

En sak som alltid kommer att förknippas med Amanda Delgado Johansson är ju den där avgörande straffen i VM 2015. En händelse som så klart varit viktig för det personliga varumärket. Frågan är om hon känner att den är uttjatad och om hon tycker att hon gjort tillräckligt mycket annat sedan dess för att den straffen inte ska vara det enda hon förknippas med.

”Ja, lite så är det. Jag skulle aldrig vilja ha den ogjord så klart. Det var ju hur häftigt som helst att få sätta den där straffen när man var 20 år och VM debutant. Jag svävade på moln där ett tag, men jag tycker att jag blir för mycket förknippad med straffar. Jag tycker att jag är bättre på annat, men det är klart att det inte stör mig att folk kommer ihåg just den,” säger hon.

Om man tittar på statistiken över de senaste säsongerna så kan man konstatera en otroligt jämn poängproduktion med drygt 40 poäng varje säsong. Trots det är hon inte nöjd. ”Visst är det starkt att vara jämn och hålla en relativt hög nivå från säsong till säsong, men jag tycker nog att jag kan mer. Jag skulle vilja bli ännu mer effektiv och höja poängsnittet,” säger hon.

En sak som förändrats sedan hon spelade i Sirius/FBC Uppsala senast (säsongen 2014/2015) är fördelningen mellan mål och assist. I Sirius blev det 37 mål och 11 assist. På senare år har det blivit jämnare fördelning. ”Jag är medveten om att jag har en jämnare fördelning mellan mål och assist och det gillar jag. Jag vill kunna göra båda. Det handlar nog både om mig själv och att jag har utvecklats samt att jag i Thorengruppen har spelat med spelare som kan göra mycket mål. När jag spelade i FBC Uppsala hade jag en mer uttalad roll som målgörare,” konstaterar hon.

På frågan om vad hon tar med sig från IKSU och Thorengruppen när hon nu kommer tillbaka till Sirius Innebandy kommer svaret blixtsnabbt.

”Jag har varit med och vunnit 4 SM-guld och har dagligen spelat och tränat med de bästa. Jag har lärt mig vad som krävs för att vinna och hur man tar sig dit,” säger hon.

Det är med andra ord en tydlig kravställare som kommer tillbaka till Sirius Innebandy i höst.